Blog
ECOEGG
Élelmiszerek
Étrendkiegészítők
Férfi higiénia
Mosás, Takarítás
Női higiénia
Szépség és Higiénia
Zero Waste
Szűrés törlése

Mindenmentes élelmiszerek és mindenmentes étkezés

2022.03.23 10:00

Manapság egyre nagyobb teret nyernek a mindenmentes, bio élelmiszerek. Szinte bármely üzletben megvásárolhatunk növényi alapanyagokból készült, gluténmentes, vagy éppen laktózmentes termékeket, amelyek tökéletes alternatívát nyújtanak azok számára, akik egészségesebb életmódot szeretnének élni, vagy akik valamilyen ételintoleranciában szenvednek.

Mindenmentes élelmiszerek és mindenmentes étkezés

A “mindenmentesség” mást és mást jelenthet különböző emberek olvasatában. Van, aki követendő életmódja miatt a cukortól int búcsút, mások a lisztben található gluténtől, vagy a tejtermékeket felépítő laktóztól, vagy tejfehérjétől.

Mi az, ami mindenmentes?

Ide soroljuk az elsősorban allergénektől mentes élelmiszereket, amelyek  jellemzően egyszerre laktóz-, glutén-, cukor- és tojásmentes alapanyagokat tartalmaznak, ezen felül a tartósítószer -vagy vegyszermentesség, vagy a húsmentesség is egyfajta kikötése lehet a mindenmentes életmódnak, attól függően, hogy az egyén melyiket követi.

Mára már az is nyilvánvaló, hogy a fehér liszt és fehér cukor a szervezetünk ellenségei, ezért jobb minél hamarabb kiváltanunk őket egészségesebb opciókkal.

Cukorpótlók:

Számos megoldás kínálkozik a cukormentes életmód és étrend követéséhez. A leghíresebb talán a stevia, eritrit vagy a nyírfacukor (xilit).

A steviát gyulladás -és vérnyomáscsökkentő hatása miatt érdemes fogyasztani, de pozitív egészségügyi hatásán túlmutatva sütéshez és főzéshez is kiválóan alkalmazható.

Az eritrit kalóriamentes cukorpótló, tehát a fogyni vágyók, diétázók is előszeretettel alkalmazhatják ételeik, vagy kávéjuk ízesítéséhez.

A nyírfacukor, vagy xilit hasonlóan kiváló fogyókúra esetén, hiszen nagyon alacsony kalóriatartalmú. Sütéshez, főzéshez remekül felhasználható, azonban élesztős tésztákhoz ne adjuk!

További alternatívát jelenthet még a kókuszcukor használata, amely igencsak gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, magnéziumban, vasban és cinkben.

Lisztpótlók:

A lisztpótlók óriási tárháza nyílik meg előttünk, ha a glutén allergizáló, vagy emésztést nehezítő hatásain túl szeretnénk valamilyen lassabban felszívódó szénhidrátot bevinni a szervezetünkbe.

Válassz inkább csicseriborsólisztet, zablisztet, kukoricalisztet, burgonyalisztet, vagy kókuszlisztet! Ezen alternatívák szinte bármilyen édes és sós étel elkészítéséhez megfelelőek, azok állagát és minőségét nem rontja, sőt!

Tejpótlók:

Annak kiküszöbölésére, hogy laktóz -illetve tejfehérje intolerancia mellett is bátran fogyasztható legyen a tej, mára rengeteg növényi alternatíva létezik. A mandula -, kókusz -, rizs -, zabtej szuper választás lehet, ráadásul még az ízük is kellemes!

Tojáspótlók:

A tojás igen megosztó élelmiszer, sokan állagából adódóan nem fogyasztják, mások egészségügyi problémák végett. Ha nem szeretnél Te sem lemaradni, használhatsz tojáshelyettesítő port, vagy len -, chiamagot, amelyek tökéletesen funkcionálnak “ál tojásként” is.


Akár allergia miatt, akár egy tisztább táplálkozási forma végett döntesz a mentes táplálékok mellett, az Ecohaztartas.hu élelmiszerei kiváló választás lesznek a tudatosabb és egészségesebb Önmagad számára.